
Triciclu electric fără permis, destinat uzului gospodăresc
16 mai 2023Cum folosești corect triciclul electric?

Triciclul electric acoperit sau neacoperit trebuie folosit corespunzător, pentru ca autonomia și durata de viață a vehiculului să rămână optime.
În acest articol veți afla mai multe despre încărcarea acumulatorilor la un triciclu electric, întreținerea bateriilor la un triciclu electric iarna, protecția acumulatorilor de triciclu electric, temperatura la care rezistă acumulatorii de triciclu electric, cum se face urcarea în rampă și cum se descarcă încărcătura din tricicleta electrică cu remorcă.
Pe site-ul moveeco.ro sunt afișate anumite valori pentru autonomia fiecărui triciclu, în kilometri. Acea distanță poate fi parcursă dacă temperatura este de 20 grade Celsius, terenul sau drumul parcurs nu este înclinat, șoferul are o greutate de 75 kg, bena este goală, iar acumulatorul este complet încărcat.
Dacă una din aceste condiții nu este îndeplinită, autonomia scade. De exemplu, iarna, distanța pe care un triciclu o poate parcurge este mai mică decât distanța pe care o poate parcurge vara.
Cum să urci în rampă cu triciclul electric
Indiferent că sunt omologate sau neomologate, urcarea în rampă cu triciclurile electrice Move Eco se efectuează în același fel. Triciclurile electrice urcă rampe cu o înclinare de maxim 18 grade. Înclinarea mai mare poate pune în pericol motorul. Folosirea necorespunzătoare a reductorului este una din cele mai întâlnite cauze ale defectării triciclurilor electrice.
Fiecare triciclu electric pe care îl producem are un reductor încorporat în diferențial, care se controlează cu o manetă aflată în dreapta sau în stânga șoferului, în funcție de modelul triciclului. Înainte de a urca rampa, triciclul electric trebuie să fie staționat. În staționare, se cuplează reductorul cu ajutorul manetei de reductor. Abia după ce este cuplat reductorul, puteți porni de pe loc, în urcare. Cu reductorul cuplat, trebuie să schimbați în cea mai înaltă treaptă de viteză posibilă la modelul de triciclu pe care îl conduceți. Schimbarea în cea mai înaltă treaptă este importantă deoarece în treapta inferioară de viteză (1), motorul nu primește toți amperii pe care bateria îl poate oferi. Însă în treptele superioare (2 sau 3, în funcție de model), nu mai există această limită.
În rampă, vă recomandăm să porniți de pe loc în treapta a doua sau a treia de viteză (cea mai înaltă treaptă posibilă), cu reductorul cuplat. Folosirea incorectă a reductorului la urcarea în rampă duce la scăderea duratei de viață a bateriei și a motorului, respectiv scade autonomia.
Cum să cobori în pantă cu triciclul electric
La coborârea în pantă, reductorul trebuie decuplat de la maneta aflată lângă șofer. Niciodată nu se coboară panta cu reductorul cuplat deoarece, fiind cuplat la coborâre, motorul se poate arde! Decuplarea reductorului se face în staționare, vehiculul nu trebuie să fie în mișcare când se decuplează reductorul.
Dacă ați urcat o rampă (cu reductorul cuplat), trebuie să opriți în vârf de rampă să decuplați reductorul. Abia după ce ați decuplat reductorul, puteți porni de pe loc, să coborâți panta. Nu contează în ce treaptă de viteză se află triciclul la coborârea pantei, important este să fie decuplat reductorul.
De asemenea, la coborârea în pantă trebuie folosită frâna, pentru reducerea vitezei.
Când se mai folosește reductorul (treapta de forță)
Chiar și pe drum fără nicio înclinare, sunt situații în care trebuie să cuplați reductorul. În mod normal, reductorul se folosește dacă sarcina triciclului este mai mare de 100 kg. Dacă șoferul are o greutate mai mare de 100 kg, va trebui să conducă mereu cu reductorul cuplat și să îl decupleze doar înainte de coborârea în pantă. După coborâre, va trebui să oprească și să îl cupleze din nou, pentru a-și continua drumul. De asemenea, dacă în benă (remorcă) se află încărcătură, reductorul trebuie cuplat.
Cu reductorul cuplat, viteza cu care triciclul poate circula este mai mică, iar autonomia acumulatorului (bateriilor) scade. Însă, așa cum este descris în rândurile de mai sus, sunt situații în care cuplarea reductorului este obligatorie. Chiar dacă autonomia bateriilor scade folosind reductorul, durata de viață nu este afectată la folosirea corectă a triciclului sau cel puțin nu din cauza folosirii corecte a reductorului. Dacă scade, este pentru că a îmbătrânit gelul de plumb din baterii, ceea ce este un proces natural.
La mersul cu spatele (marșarier), reductorul se cuplează în aceleași situații ca la mersul în față. Triciclul electric poate avea aceeași viteză în marșarier ca și cum ar merge în față deoarece triciclul nu are cutie de viteze, iar mersul cu spatele se face inversându-se sensul de curent prin motor, implicit sensul rotației axului de la motor. Marșarierul este controlabil de la bord.
În timp, cuplarea și decuplarea reductorului vor deveni un obicei pe care îl veți face foarte rapid și ușor.
Despre încărcarea acumulatorilor la triciclul electric
Pe bord, tensiunea unui acumulator complet încărcat este afișată 66 V (volți), când triciclul nu este conectat la încărcător. Triciclul electric trebuie încărcat doar atunci când atinge o tensiune între 58-61 V. Peste 61 V, nu se recomandă încărcarea triciclului, ci să fie consumată energia până atinge o valoare între 58 – 61 V. Abia la 61 V poate să fie pus la încărcat triciclul. Un acumulator încărcat afișează pe bord 66 V la pornirea de pe loc.
Încărcătorul unui triciclu, odată conectat, va afișa pe bord diferite tensiuni, în funcție de programul de încărcare. Chiar dacă pe bord sunt afișați 70 V, acest lucru este normal, deoarece încărcătorul va începe încărcarea la 70 V. Apoi încăcătorul va coborî automat tensiunea, pe măsură ce acumulatorul se încarcă. Când acumulatorul este complet încărcat, încărcătorul se decuplează automat. Dacă acest lucru nu se întâmplă din cauza unei erori, să știți că încărcarea nu ar trebui să dureze mai mult de 10 ore. După 10 ore, dacă nu s-a decuplat automat încărcătorul, decuplați-l manual, scoțându-l din priză.
Este recomandat să încărcați triciclul în încăperi cu temperatura de 20 de grade Celsius. Peste această temperatură, acumulatorul se poate supraîncărca, din cauza supraconductivității la căldură. Sub 20 de grade, încărcarea se va face incomplet și greoi.
Întreținerea bateriilor la un triciclu electric iarna
Este foarte important ca triciclul electric, chiar dacă nu este folosit, să rămână încărcat complet. Acest lucru este important mai ales pe timp de iarnă, când triciclul trebuie depozitat într-un loc cu o temperatură de 20 de grade Celsius. Dacă acest lucru nu este posibil, trebuie monitorizată tensiunea din baterie, afișată pe bord. Imediat ce tensiunea pe timp de iarnă ajunge la 61 V, triciclul electric trebuie reîncărcat, chiar dacă nu a fost folosit. Frigul descarcă bateriile.
Dacă abandonați triciclul pe timp de iarnă într-un loc friguros, fără să îi faceți reîncărcări periodice când tensiunea scade la 61 V, s-ar putea ca triciclul să nu mai pornească deloc după o lună. După o lună de zile de abandon, bateriile devin complet deionizate (descărcate), fără posibilitate de recuperare. Cu alte cuvinte, va trebui să vă cumpărați un nou set de acumulator fiindcă frigul a îmbătrânit prea repede gelul de plumb. Peste iarnă, alegeți-vă un loc de depozitare cu o temperatură optimă pentru triciclu (20 °C) și monitorizați periodic tensiunea din acumulator, în vederea reîncărcării.
Păstrarea bateriilor
Nu este o soluție să scoateți acumulatorul și să îl depozitați într-un loc cald. Dacă desfaceți cutia sigilată, pentru a scoate acumulatorii, nu puteți să monitorizați tensiunea și, în plus, pierdeți garanția. De aceea este recomandat să îi găsiți triciclului un loc de păstrare cu o temperatură de 20 °C și să monitorizați tensiunea. Să nu scoateți acumulatorul deoarece, fără să fie conectat la triciclu, nu puteți monitoriza tensiunea, în vederea reîncărcării. În plus, la demontare, există riscul electrocutării, acumulatorul are o putere de minim 800 W, după modelul triciclului. Vă recomandăm să nu demontați acumulatorul.
În timpul folosirii, autonomia triciclului scade (aproximativ) la jumătate pe timp de iarnă deoarece conductivitatea electrică scade odată cu temperatura. Este un fenomen fizic natural și probabil l-ați observat și la telefoanele mobile.
Nu avem date exacte pentru a determina temperatura minimă și maximă la care rezistă un acumulator de triciclu electric.
Cum se descarcă încărcătura din tricicleta electrică cu remorcă
Triciclul electric are o benă (remorcă) situată în spatele șoferului. Bena are trei obloane, două laterale și unul în spate, care pot fi lăsate în jos, deschizând încuietoarea. În afară de triciclul Cargo 700 (click AICI), toate celelalte modele au basculare manuală. Adică bena se ridică manual, de la mânerul lateral, la ridicare fiind susținută de un telescop. La modelul de triciclu electric Cargo 700 puteți face acest lucru în mod automat, de la buton. Cargo 700 are o benă basculabilă de la buton, acționată de o pompă și un cilindru hidraulic. Înclinarea maximă a remorcilor este de maxim 45 de grade față de sol.
Dacă aveți un triciclu model cu cabină de model vechi, în care cabina este prinsă de spătar, nu puteți înclina remorca, pentru basculare. Acele modele nu le mai producem de mult timp. La toate modelele noi, chiar dacă triciclul este acoperit cu cabină sau prelată, bena poate fi basculată. Bena poate fi basculată chiar și dacă ați optat pentru un model cu panou fotovoltaic (solar).
Și nu in ultimul rând, protejați-vă bena cu o folie protectoare, împotriva zgârieturilor de la încărcarea și descărcarea sarcinilor transportate!
Triciclurile electrice sunt viitorul
Chiar dacă autonomia unui triciclu electric nu este precum a unui autovehicul pe carburant, care poate parcurge sute de kilometri, triciclurile electrice sunt viitorul. Motivele sunt criza de energie de după pandemie și legile europene tot mai aspre contra poluării. Aceste schimbări ne vor influența modul de viață și, cu siguranță, tricicleta electrică cu remorcă va fi pe val în perioada următoare. Dacă sunteți agricultor sau gospodar, vă veți vedea nevoit să vă adaptați acestor schimbări, iar Move Eco vine în întâmpinarea nevoilor dvs. de transport ecologic. Iar pentru a profita la maxim de triciclul pe care îl achiziționați, va trebui să respectați instrucțiunile de mai sus respectiv manualul de utilizare.