
Diferențe legislative între triciclul electric omologat vs. neomologat
23 mai 2023
Undeva in Romania
1 octombrie 2024Cum să obții dreptul de a conduce un triciclu electric omologat
Permisul de conducere categoria AM este o opțiune accesibilă pentru cei care doresc să obțină dreptul de a conduce tricicluri electrice pe drumurile publice. Această categorie de permis se adresează tuturor persoanelor care au împlinit vârsta minimă de 16 ani, oferindu-le posibilitatea de a călători pe cont propriu într-un mod controlat și sigur. Dar ce trebuie să faci pentru a putea conduce un triciclu omologat pe drumurile publice?
Școala de șoferi se poate începe de la vârsta de 15 ani și 9 luni
Știm că vrei să conduci un triciclu electric omologat Cargo 500 EEC!

Legal, vârsta la care poate fi obținut permisul de conducere categoria AM este 16 ani, dar înscrierea la școala de șoferi poate fi făcută de la 15 ani și 9 luni. Pentru că persoana este încă minoră, înscrierea la școala de șoferi se face doar cu acordul scris al părinților sau tutorelui legal.
Nu există o vârstă maximă la care poate fi obținut permisul de conducere categoria AM. Chiar și pensionarii octogenari pot obține atestatul AM.
Dacă ai deja permisul de conducere categoria B, poți conduce și vehicule din categoria AM deoarece este implicit inclusă de către autorități.
Cum te înscrii la școala de șoferi
În momentul înregistrării la școala de șoferi, va trebui să ai asupra ta următoarele documente: cartea de identitate în original și copie, avizul psihologic și avizul medical care să ateste că ești apt din punct de vedere fizic și psihic pentru a conduce un vehicul, certificatul de cazier judiciar care demonstrează că nu ai comis infracțiuni grave, dovada plății taxei de eliberare permis (se plătește la CEC Bank) respectiv trebuie să incluzi la dosar acordul scris al părinților și să semnezi contractul cu școala de șoferi.
Timpul de pregătire pentru obținerea permisului de conducere categoria AM este de aproximativ patru săptămâni. Pe parcursul acestor patru săptămâni, cursanții vor participa la 24 de ore de cursuri teoretice. Atunci vor învăța legislația rutieră, regulile de circulație, semnele de circulație și aspectele legate de siguranța rutieră. De asemenea, vor avea parte de 20 de ore de practică în poligon. Acestea sunt (efectuate la ghidonul unui moped), sub îndrumarea atentă a instructorilor autorizați.
La momentul de față, instruirea într-o școală de șoferi la această categorie costă în jur de 500 lei.
Cazierul judiciar trebuie să fie adecvat
Referitor la infracțiunile comise care pot exclude un candidat de la participarea la examen, Art.24 din O.U.G. 195/2002 spune:
Nu are dreptul să se prezinte la examen pentru obţinerea permisului de conducere persoana care a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau de omor, lovire ori vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, tâlhărie sau de furt al unui autovehicul, cu excepţia cazurilor când a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la art. 116 alin. (1), adică interdicția a expirat sau a fost anulată.
Cum are loc examinarea
Ca autoritățile rutiere din această țară să te considere competent pentru a conduce un triciclu electric omologat pe drumurile publice, trebuie să fii examinat.
Examenul pentru obținerea permisului de conducere în România constă în două probe: una teoretică și una practică.
Proba teoretică o reprezintă rezolvarea unui chestionar format din 20 de întrebări într-un interval de timp de 20 de minute. Pentru a promova acest examen, candidatul trebuie să obțină minim 17 răspunsuri corecte. Întrebările se referă la legislația rutieră, semnele de circulație, regulile de comportament în trafic și alte aspecte importante legate de conducerea autovehiculelor.
Odată trecută proba teoretică, aceasta nu trebuie să fie repetată, chiar dacă examinatul a picat la proba practică.
Proba practică constă într-o evaluare a aptitudinilor și comportamentului candidatului în timpul conducerii unui autovehicul. Această probă se desfășoară sub supravegherea unui examinator din partea Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Candidatul trebuie să demonstreze că este capabil să conducă în mod sigur și responsabil. Și să respecte regulile de circulație și aplicând corect tehnicile de conducere.
Este important ca examinatul să se pregătească corespunzător pentru ambele probe ale examenului. Pentru proba teoretică, este recomandat să studieze legislația rutieră și să exerseze rezolvarea chestionarelor specifice de pe dgpci.mai.gov.ro (AICI). Pentru proba practică, este indicat să urmeze un program de școlarizare la o școală de șoferi autorizată. Acolo va învăța tehnicile de conducere și va avea oportunitatea de a exersa sub îndrumarea unui instructor.
Ce vehicule poți conduce cu atestatul AM
Motocicletele cu sau fără ataș și triciclurile cu motor, care se încadrează în categoria AM, sunt vehicule cu două, trei sau patru roți, având o viteză între 25 km/h și 45 km/h. Triciclurile electrice omologate, fabricate de Move Eco, au o viteză maximă de 43 km/h și se încadrează în această categorie.
Vehiculele din categoria AM sunt echipate cu motoare cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, având o capacitate cilindrică de maximum 50 cmc sau pot fi dotate cu un alt tip de motor. Fie cu ardere internă, fie electric, cu o putere nominală continuă maximă de până la 4 kW. Masa proprie a vehiculului nu trebuie să depășească 350 kg, excluzând masa bateriilor în cazul vehiculelor electrice.
Aceste motociclete și tricicluri se asimilează mopedurilor și cvadriciclurilor ușoare, sau triciclu cu motor care păstrează caracteristicile mopedului. Astfel, ele se încadrează în aceeași categorie de vehicule și sunt supuse acelorași reglementări legale în ceea ce privește înregistrarea, utilizarea și circulația pe drumurile publice.
Condu un triciclu electric omologat, înmatriculat și asigurat RCA!
Dacă ai achiziționat de la noi un triciclu electric omologat și ai permisul de conducere categoria AM, trebuie să înscrii vehiculul la primăria de care aparții, pentru a primi un număr de înmatriculare.
Dacă ai dreptul de a conduce în cadrul categoriei AM, îți recomandăm un triciclu electric omologat. Cu un triciclu neomologat nu se poate circula pe drumurile publice, ci numai pe câmp, proprietăți private, drumuri forestiere etc. Dacă ai dreptul de a conduce mopede, nu îți recomandăm să cumperi un triciclu neomologat.
Triciclurile care au fost achiziționate fără omologare (adică sunt neomologate) nu pot fi omologate ulterior de către posesorul unui permis de conducere categoria AM și nu pot fi înscrise pentru eliberarea unui CIV (carte de identitate vehicul).
Pentru a circula pe drumurile publice, triciclul electric omologat, produs de Move Eco, trebuie asigurat RCA la categoria L2e-U, la categoria de referință Motociclu L2e.
Conducătorii acestor mopede și tricicluri trebuie să dețină permisul de conducere categoria AM și să fie conștienți de cerințele și responsabilitățile specifice asociate utilizării acestor vehicule pe drumurile publice.
Succes în obținerea permisului de conducere respectiv în trafic!